Historie

De wetenschap en het vacuum

Het ‘luchtledige’ (vacuum) heeft de mensheid altijd geïntrigeerd. Een markant voorbeeld was de proef door Otto von Guericke in 1657. Hij slaagde er in om vacuum te creëren tussen de twee ‘Maagdenburger bollen’. Zelfs zestien paarden bleken niet in staat om de twee bollen te scheiden en de vacuumkracht te overwinnen!

Evangelista Torricelli schreef in 1640 zijn publicaties over de barometer die aangaf dat boven de kwikkolom van 76cm lengte, in een verticaal geplaatste glazen buis, een luchtledig vacuum moest heersen.

Dankzij het vacuum kon Edison in 1879 een gloeilamp maken. Met een vacuumpomp verwijderde hij de lucht (dus ook de zuurstof) uit de glazen ballon. Door het ontbreken van zuurstof verbrandde de gloeidraad niet en bleef de lamp lang branden. Moderne gloeilampen worden met argon (een inert gas) gevuld.

De vooruitgang

Techniek is mensenwerk en blijft continue in beweging. Dat geldt zeker voor de vacuumtechniek. De uiterste grens zal altijd onbereikbaar blijven. Een eeuw geleden was het onmogelijk om vacuumniveaus van 1 Pascal te bereiken. Tegenwoordig zijn niveaus van 10-9 Pascal al gemeengoed.

Kennis en innovatie

Voor Demaco is het de uitdaging om technologische veranderingen in het vakgebied volledig te benutten. Er is veel kennis in huis. Wij denken in oplossingen, waar mogelijk spelen wij een innovatieve rol. We zijn in staat om complete vacuumsystemen te ontwikkelen en te bouwen. Als actief lid van de NEVAC (Nederlandse Vacuümvereniging) dragen we bij aan het verhogen van het kennisniveau in de branche.