Vacuüm

De lucht om ons heen op aarde is samengesteld uit verschillende gassen, waarvan stikstof (ca. 80%) en zuurstof (ca. 20%) de belangrijkste zijn. De lucht heeft een bepaalde druk, 1 bar oftewel 1 atmosfeer. 1 bar is 1.000 millibar, de gemiddelde luchtdruk is 1.013 millibar.

Naarmate je hoger komt, bijvoorbeeld in de bergen, zal je merken dat de luchtdruk afneemt. En daar begint al het begrip vacuum. Drink maar eens in een vliegtuig, tijdens een vlucht op kilometers hoogte, een plastic flesje leeg en sluit het daarna af. Weer terug op aarde zal je zien dat het flesje ingedrukt is omdat de luchtdruk weer is toegenomen.

Een vacuum is een omgeving waarin zich minder dan 1 atmosfeer aan lucht (stikstof, zuurstof en andere gassen) bevindt en wordt onderverdeeld in verschillende gradaties: atmosfeer, laag- of grofvacuum, midden- of fijnvacuum, hoogvacuum en ultra hoogvacuum.

Vele technologieën en (productie)processen zijn afhankelijk van luchtledige ruimtes en zijn onder de normale dagelijkse atmosferische druk niet toe te passen. Denk hierbij aan de stofzuiger, denk aan de zuignap (optillen en verplaatsen van onderwerpen), de lamp (vroeger gloei- en halogeenlamp, tegenwoordig spaar- en LED lamp) de televisie, denk aan de coating op ruiten en brillen, de printplaat en de chip (PC, Tablet, Smartphone). Maar vergeet vooral niet de medische wereld (Oncologie en Laserbehandeling), de onderzoeksinstellingen (CERN / fundamenteel onderzoek naar elementaire deeltjes) en de lucht- en ruimtevaartinstituten (ESA / ontwikkeling en uitvoering van het Europese ruimtevaartprogramma en van satellieten).

Het bovenstaande laat zien dat vacuum overal ter wereld toegepast wordt. Vacuüm kan hier op aarde relatief eenvoudig gecreëerd worden. Dit gebeurt door middel van (diverse soorten) vacuumpompen, die de lucht uit de (voor deze doeleinden gebouwde) vacuumkamers pompen. De grootte van zo een vacuumkamer kan variëren van heel kleine (enkele cm3) tot heel grote (> 2.000m3).

Een vacuumsysteem bestaat in de basis uit een vacuumkamer, voorzien van complete aansluitingen naar leidingwerk en pomp, uit afsluiters en drukmeetapparatuur. Maar vacuumsystemen kunnen ook uitermate specifiek gebouwd worden, geheel afhankelijk van het proces dat daarin plaats dient te vinden.

DeMaCo is ervaren als het gaat om advies, engineering, productie en levering/installatie van specifieke vacuumsystemen voor de meest uiteenlopende toepassingen. En uiteraard adviseren wij u ook graag met betrekking tot de standaard bouwdelen.